• Vi vill inspirera till ekologiskt tänkande, för en planet i dynamisk stabilitet, ett arv till kommande generationer.
 • Verksamheten skall kännetecknas av öppenhet, samarbete, samt omtanke om vår jord och allt som lever på den.
 • Vår vision är att vara miljötänkande på alla områden.
 • Vi värnar ett mångtusenårigt kulturarv genom naturenlig odling och kretsloppstänk.

"Vi värnar ett mångtusenårigt kulturarv genom naturenlig odling och kretsloppstänk. Vi vill inspirera till ekologiskt tänkande, för en planet i dynamisk stabilitet (inneboende förmånga att möta förändringar) det tillstånd en mogen skog befinner sig i. Stabil och flexibel genom mångfalld. Ett arv till kommande generationer. Vår vision är att vara miljötänkande på alla områden. Verksamheten skall kännetecknas av öppenhet, samarbete samt omtanke om vår jord och allt som lever på den."


     
     
Välkomna till Vingalands andelsjordbruk

Andelsjordbruk finns i hela världen i ett internationellt nätverk URGENCI under principen
”Lokalt och solidariskt samarbete mellan producenter och konsumenter”

För att stärka lokal matproduktion.

Grunden i Community Supported Agriculture (CSA) som det kallas internationellt, är ett direktavtal mellan konsument och producent.
Den stora vinsten är att producenten säkrar sin avsättning och får ett bättre pris för sina produkter då mellanledet med grossister och handlare försvinner. Samtidigt säkrar konsumenten sin tillgång till närproducerade och ekologiska grönsaker under en hel säsong och betalar mindre än i affären. Andra mervärden är positiv spårbarhet, delaktighet, kunskap, sociala kontakter och färska grönsaker. Det mesta av detta hoppas vi kunna ge.
Det finns ett antal olika sätt att organisera ett andelsjordbruk. Vilken form man väljer beror på producentens ekonomiska och tidsmässiga förutsättningar, samt konsumentens engagemang och möjlighet att delta i produktionen.
 
För Vingalands del gäller att vi levererar de andelar som beställts av kunden till ett av tre utlämningsställen i Trollhättan en gång per vecka under säsong (se avtalet) Det finns möjlighet att ha synpunkter på innehållet i sin påse, även om tidpunkten på säsongen har stor betydelse. Utbudet varierar. Åren framöver kanske det finns möjlighet att kunder som så vill är med och odlar själva.
 
Vingaland odlar grönsakerna på Lundens gård i Gärdhem i samarbete med Anders Lunneryd som är ekologisk sädodlare, och specialist på gamla sorter. Vi odlar på ungefär 5 ggr så stor yta som behövs för att tillgodose 25 hushåll + Alberts hotell o restaurang där vi satt gränsen för antal kunder 2016. Det finns fortfarande ett litet antal platser kvar idag 2016-04-04.


Avtalet i Vingalands andelsjordbruk.

1/2 Andel= Barn = 75 kr. per vecka. 20 veckor, 1500 kr.
1 Andel= 150 kr per vecka. 20 veckor, 3000 kr. Behovet till en vuxen person.
2 andelar= 300 kr per vecka. 20 veckor 6000 kr. Behovet till två vuxna personer osv.

Mängden är beräknad för att du inte ska behöva köpa några extra grönsaker. De större påsarna innehåller ofta någon sort mer än de mindre.
 
Kostnad/ antal leveranser
Andelarna kostar 150 kr styck. Vi kommer att se till så att det blir billigare än motsvarande varor i affären. Vi hoppas att första leveransen blir lagom till midsommar, förhoppningsvis med färskpotatis. Sedan levererar vi tjugo veckor framåt. Vi landar då i första veckan i November. Därefter var fjortonde dag med rovor, olika kålsorter, sallad mm. Det kan bli uppemot tjugofem leveranser, regleras i efterskott. En del kanske gör uppehåll under en semestertripp. Tjugo veckor totalt är minimum man förbinder sig till.
 
Vi levererar till;
Kardanvägen 12b
Villa Stranna
Odlingen i Strömslund

Man är naturligtvis också välkommen att hämta sina andelar på odlingen i Gärdhem, Lundens Gård. Leveranserna kan också innehålla egenproducerad honung, marmelader, inlagda grönsaker mm.
 
Betalning
I andelsjordbruk erläggs betalningen i förskott innan säsong, detta är riskdelningen.
I Vingalands avtal gäller att kunden betalar 2000 kr. per andel i förskott, resten i Augusti. 1000 kr. för en halv andel.
 
 
 

Välkomna att höra av er med frågor och intresseanmälan till Michael Rokvist Mob. 070 42 820 50


En länk till tidningen Syre där en artikel handlar om Vingaland och Andelsjordbruk https://tidningensyre.se/2016/nummer-93/andelsjordbruk-vaxande-trend-sverige/

 
 

till toppen av sidan

 • Kontaktuppgifter

  Besöksadress till odlingen på Arvidstorp
  Kungälvsvägen 1b (Strömslund)
  461 57 Trollhättan

  Besöksadress till REKO hållbarhetsnav
  Villa Stranna
  Karl Johans Torg 1
  461 30 Trollhättan

  Postadress:
  Vingaland ek.för.
  Fristorp 224
  461 93 Västra Tunhem

  Tel/Mob Michael Rokvist:
  0521-130 45
  070 428 20 50
  Mob. Odlingen, Arvidstorp:
  070 764 98 24
  Mob. Dator- och IT support
  073 461 45 25
  E-post:
  info@vingaland.nu
  itsupport@vingaland.nu
 • hitta till oss

 • Maila oss redan idag!